buňka = základní, strukturní a funkční jednotka všech živých soustav
Jan Evangelista Purkyně – prozkoumal obsah buňky (protoplazma)
Levenhook – první mikroorganismy
Robert Hooke – an, zavedl termín buňka
René Dutrochet – fr, „buňky přibývají“
Robert Brown – brit, objevil buněčné jádro
Matthias Schleiden, Theodor Schwann – něm, „všechny organismy složeny z buněk“, špatný názor na vznik buněk
Rudolf Virchow – „každá buňka pochází z jiné buňky“
základní společné znaky všech živých soustav:
• Život je vázán na existenci více jedinců složených z buněk
• Všechny živé soustavy mají stejné chemická složení
• Všechny organismy jsou složené z buněk nebo jsou na buňky vázané (viry)
• Základní biochemické procesy jsou pro všechny organismy stejné
• Všechny buňky vznikly stejným procesem
chemické složení buňky:
• 60-90% voda
• 10-40% sušina 1-10% anorganické látky
zbytek organické látky
voda – výborné rozpouštědlo
umožňuje štěpení látek na ionty
zapojuje se do chemických reakcí (VL, P)
důkaz – sušení (odstranění vody), spálení (odstranění organických látek)
bílkoviny = základní živá hmota
- součástí enzymů a řídících center
- jsou tvořeny 21 aminokyselinami, které jsou spojeny peptidickou vazbou
nukleové kyseliny = DNA, RNA
DNA-deoxyribonukleová kyselina (v jádře)
RNA-ribonukleová kyselina (mimojaderná)
sacharidy = zdroj energie
-stavební fce
-zásobní fce
-rostliny vyrábí sacharidy fotosyntézou
1. monosacharidy – 1 stavební jednotka
- glukosa, fruktosa, ribosa
2. disacharidy – 2 stavební jednotky
- sacharosa, maltosa
3. polysacharidy – škrob, celulosa
tuky = estery vyšších mastných kyselin a glycerolu
-stavební fce – biomembrány
-zásobní fce
-rozpouštědlo (vitamíny rozpustné v tucích)
Žádné komentáře:
Okomentovat