Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Piercing je jedna z nejstarších forem zdobení těla.

 Piercing je propíchnutí vybrané části lidského těla a následné implantování zvoleného šperku. Nejčastěji se propichují uši, nos, obočí, rty, jazyk, prsní bradavky, pupík a výjimkou nejsou ani genitálie a jiné volné části těla.

Než se rozhodnete
Všechny tělesné úpravy, kromě piercingu(!), jsou natrvalo a těchto jizev se nikdy nezbavíte. Pokud jste se tedy rozhodli pro piercing vydejte se na průzkum specializovanými studii. Nikdy podobné legrácky nezkoušejte doma! Riskovali byste ošklivá zranění a skončili byste nejspíš na infekčním oddělení. Studií navštivte co nejvíce - liší se cenami, rozsahem služeb, ale především v důrazu na hygienu.

Strach z bolesti
Náušnice vsazené do různých částí těla se staly doslova módou. Pokud zákrok provádí odborník, není třeba mít strach. Bolest se dá vydržet, navíc k podobným rituálům patří. Pro snazší představu, na desetibodové stupnici,dosahují uši 3, obočí a genitálie 4, břicho a jazyk 5, nos 7 a bradavky 8.

Hojení
Pokud si po propíchnutí vydechnete, že máte konečně všechno za sebou, mýlíte se. To hlavní teprve začíná. Jak se bude /nebo nebude/ nová ozdoba hojit, záleží především na vás. Tělo má přirozenou tendenci vytlačit každé cizorodé těleso ven. Trvá přinejmenším 3 měsíce, než si šperk najde cestu a definitivně „sedne“. Do té doby je postižené místo citlivé a mimořádně náchylné k různým infekcím. Z dírky vytéká slabě nažloutlá tekutina zvaná lymfa. První týden se čistí náušnice i okolí 3x denně roztokem vody a antibakteriálním mýdlem.
Základním požadavkem kladeným na piercingové šperky je perfektní snášenlivost. Stříbro, cín, mosaz, nikl nebo železo nikdy nepoužívejte. Moderní náušnice ze stánků či obchodů ethno nemají v piercingu co dělat. Nejlépe se osvědčila chirurgická ocel, kterou používá většina salónů. Plastové šperky (většinou z nylonu nebo akrylátu) jsou lehké a levné. Tělo je snáší dobře. Podle některých výzkumů ale bakterie množící se v odumírající tkáni kolem vpichu plast narušují a uvolňují z něj do rány toxiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat