- mechanické a chemické zpracování
- rozložit potravu na jednoduché organické látky
- zabezpečit vstřebávání látek do tělních tekutin
- nestravitelné zbytky jsou odstraněny z těla
ZPRACOVÁNÍ POTRAVY
Biochemické trávení – trávením přeměňuje živočich potravu ve výživu tkáňových buněk
Potrava = vysokomolekulární (bílkoviny, škrob) nebo ve vodě nerozpustné látky
Hydrolytické štěpení (základní biochemický děj) = štěpení sloučenin na nízkomolekulární sloučeniny (aminokyseliny, monosacharidy, mastné kyseliny, glycerol), jež jsou rozpustné ve vodě – což umožňuje snadný přesun přes cytoplazmatocké membrány, jsou rozváděny krevními tekutinami
bílkovina = směs aminokyselin – mohou být využity na budování vlastní druhově specifické bílkoviny
= hydrolýza makromolekulárních látek z potravy účinkem enzymů vznikají jednoduché látky rozpustné ve vodě, mohou procházet membránami
trávící enzymy - katalyzují hydrolytické děje – nutné velké množství, jsou schopny rozložit hlavní složky potravy
hydrolýza je samovolná – není nutná energie
bílkoviny + n HO (n+1) aminokyselin
Trávící děje na buněčné úrovni
a) INTRACELULÁRNÍ TRÁVENÍ – probíhá uvnitř buněk, které vytvářejí trávící enzymy
fagocytóza – částečka obklopena protoplazmou vznik váčku tento váček splývá
s váčkem obsahujícím hydrolytické enzymy probíhá trávení mimo vlastní cytoplazmu
produkty se dostávají do cytoplazmy přes stěny tohoto váčku, probíhá v trávicích
vakuolách nebo v lysosómech, je původnější
- prvoci, houby, částečně i láčkovci a měkkýši, nutné drobné částice potravy
B) EXTRACELULÁRNÍ TRÁVENÍ – probíhá vně buňky, váčky s hydrolytickými enzymy (lysosomy) se vyprazdňují do obsahu trávící soustavy – dochází k štěpení částic potravy– nízkomolekulární produkty jsou vstřebávány ve specializovaných buňkách trávicí soustavy
Vstřebávání (resorpce) = přenos látek přes cytoplazmatickou membránu do buněk, které potom předávají dále do tělní tekutiny, probíhá pomocí specializovaných buněk, které mají povrch značně zvětšen mikroklky, je to aktivní děj = nutné dodávání energie (štěpení ATP), vstřebávání je možné i proti koncentračnímu spádu
- u pokročilejších je výhradní (členovci, obratlovci), i velké kusy potravy, u láčkovců slouží k rozpadu na malé částice, jež jsou dále fagocytovány
- nutné látky, jež zabraňují natrávení samotného organismu
Žádné komentáře:
Okomentovat