Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Základní typy trávící soustavy

A) TRÁVÍCÍ DUTINA – 1 otvor (přijímací i vyvrhovací), původní, láčkovci ploštěnci
Trávení probíhá cyklicky (příjem – trávení – vyvržení) – nutné prostředí s dostatkem potravy, v evoluci tendence ke zvětšení povrchu přepážkami či větvením, větve většinou zasahují do všech částí těla (protože nemají vyvinutou soustavu tělních tekutin), potrava (určité množství) musí být přijata, strávena, nestrávené zbytky vyvrhnutynemohou přijmout větší množství potravy
Má omezenou funkční specializaci, je méně efektivní než trávicí trubice

B) TRÁVÍCÍ TRUBICE – 2 otvory (příjmací a vyvrhovací),trávení je kontinuální (jako na běžícím pásu)  = postupně probíhá v několika částech TS, potrava se posunuje – neomezený přísun(příjem potravy je úměrný rychlosti trávení)
u měkkýšů, kroužkovců, členovců a obratlovců
       vývojové tendence : zvětšení povrchu
                                        diferenciace
i) zvětšování resorpčního povrchu –( býložravci mají delší trávící soustavu) především prodloužení + slepé výběžky, u obratlovců prstovité výběžky = klky (se zvrásněným povrchem)
ii) zvětšování sekrečního povrchu – buňky produkující enzymy se přesunují ze stěn trávící trubice do mnohobuněčných žláz (slinivka břišní u obratlovců), které jsou do TS spojeny jen vývodem
slinné žlázy –enzymy + např i látky bránící srážení krve, jedové žlázy,…
                   hepatopankreas – u měkkýšů
                   játra – žluč – lepší trávení tuků, chemické zpracování živin, skladují zásobní
                   látky, (u obratlovců )
                   živočichové, kteří zpracovávají rostlinnou stravu mají delší TS než ti co se živí  
                   živočišnou stravou
iii) diferenciace – souvisí se způsobem výživy, přední část - uchopení a mechanické zpracování potravy dál do jícnu (málo specializovaná trubice sloužící
            k dopravě)  zásobní části  (vole nebo žaludek) – hromadění potravy,
            rozmělňování,  mechanické a  chemické zpracování  střevo –dokončení trávení,
            vstřebávání produktů  hydrolýzy, poslední oddíl – hromadění nestrávených
            zbytků, vstřebávání vody
            (vole – u ptáků semenožravých –nabobtnávání suchých semen, kloaka –vyůstění
            TS, VS, RS)

Žádné komentáře:

Okomentovat