Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

VESMÍR - SLUNEČNÍ SOUSTAVA A TO CO JI TVOŘÍ

   Vesmír neboli kosmos je soustavou všech kosmických těles a polí ( hvězd, hvězdných soustav- galaxií, mezihvězdných hmot ) , kterou je astronomie schopna obsáhnout svým výzkumem .
   Sluneční soustavu tvoří – oběžnice , družice přirozené , planetky , meteority , komety a samozřejmě 9 známých planet : Merkur , Venuše , Země , Mars , Jupiter , Saturn , Uran ,Neptun a Pluto . Postupně vám jednotlivé planety představím .


MERKUR- planeta sluneční soustavy obíhající Slunce ve střední vzdálenosti 58.106  km jednou za 88 dní . Průměr 4 878 km . Teplota dosahuje až 400 °C . Předpokládá se , že  75 objemových procent tvoří jádro , zbytek silikátové minerály . Merkur má dipolové magnetické pole .Charakteristické je zvýšení obsahu Fe,Ti  ,intenzivní bombardování a relativně monotonní složení .Atmosféra , pravděpodobně tvořená heliem , je nepatrná .

VENUŠE-druhá planeta sluneční soustavy , obíhající Slunce ve střední vzdálenosti 108.2 mil. km jednou za 224.7 dnů . Rovníkový poloměr 6 050 km , hmotnost 0.815hmotnosti Země . Kolem osy se otočí jednou za 243 dny . Hustá atmosféra obsahuje zejména ox. uhličitý , dále dusík , kyslík , argon a vodu . Teplota dosahuje až 480°C . Venuše nemá magnetické pole , proto se soudí , že již nemá tekuté jádro . Věk se odhaduje na 400 mil. let .

ZEMĚ-třetí planeta sluneční soustavy , obíhající kolem Slunce ve střední vzdálenosti 149.6 mil. km . Doba oběhu vzhledem ke hvězdám je 365 dnů 6 h 9 min 9.54s . Kolem osy se Země otočí za 23 h 56 min . Tvar Země se nazývá geoid a na volech je mírně zploštělá . Země je tvořena kovovým  zemským jádrem , křemičitanovým  zemským plášt´em a   zemskou kůrou . Součástí Země je  hydrosféra ( vodní obal )   atmosféra ( plynný obal ) . Všechny sféry vzájemně komunikují a vyměňují hmotu a energii . Procesy v jádře vedou ke vzniku elektrického a magnetického pole . Osa magnetického pole a rotační osa Země jsou přibližně shodně orientované .

MARS-čtvrtá planeta sluneční soustavy , obíhající kolem Slunce ve střední vzdálenosti 228.106  km jednou za 687 dnů . Rovníkový průměr 6 794 km . Kolem osy se otočí jednou za 24 h 37 min 23 s . Řídká atmosféra obsahuje ox. uhelnatý , ox. uhličitý a malé množství vody . Planeta je zbarvena do červena . Teplota na povrchu se pohybuje od – 157 °C   na pólech až do +25 °C v rovníkové oblasti.
V současnosti je povrch zřejmě zmrzlý a atmosféra řídká .

JUPITER-největší z planet sluneční soustavy ( pr. 142 700 km ) . Rotuje rychle kolem vlastní osy   jedna otáčka za méně než 10 h ) , jeden oběh kolem Slunce trvá 11 let a 315 dnů . Charakteristickým rysem jsou klimatické pásy na jeho povrchu . Teplota povrchu je –150 °C . Jupiter má nejméně 16 měsíců . Jupiter vyzařuje více energie než přijímá ze Slunce . Má dipolové magnetické pole , jehož osa se podobně jako magnetická osa Země uchyluje od osy rotace .

SATURN-šestá planeta sluneční soustavy, obíhající  kolem Slunce ve střední vzdálenosti 1,428 .109 km jednou za 29 let a 167  dnů. Kolem osy se otočí jednou za 10h 39 min. Ve složení svrchních částí převládá vodík. Kromě vodíku a helia je přítomen  amoniak  a methan. Vnitřní části jsou tvořeny " kovovým " vodíkem a jádro je tvořeno křemičitanovými horninami a ledem.Planetu ozvláštňuje přítomnost prstenců.

URAN- sedmá planeta sluneční soustavy, obíhající Slunce ve střední vzdálenosti 2 884 mil. km jednou za 84,7 roků.Rovníkový poloměr 25 400 km, hmotnost 14,56 krát větší než hmotnost Země.Kolem osy rotace se otočí za 24 hodin.Atmosféra obsahuje vodík a methan.Jádro Uranu je tvořeno křemičitanovými horninami a ledem.Přítomnost prstenců a pěti měsíců ukazuje na podobnou historii vzniku, jakou mají Saturn a Jupiter.Prstence se však liší barvou.

NEPTUN- osmá planeta sluneční soustavy obíhající Slunce ve střední vzdálenosti 4,5 . 109 km jednou za 165 roků. Oběžná dráha je téměř kruhová.Neptun se otočí kolem osy jednou za 15 h 49 min.Neptun má šest  menších měsíců v rovině ekliptiky a dva  větší měsíce na drahách vzdálenějších. Neptun má pět prstenců.Je budován pravděpodobně ledem a pevnými horninami.

PLUTO- devátá, nejvzdálenější a nejmenší  planeta sluneční soustavy, obíhající Slunce ve střední vzdálenosti 5,9. 109 km jednou za 252 roků po elipse. Na povrchu se vyskytuje methan, uvnitř led a zřejmě křemičitanové horniny. Je dvojplanetou Pluto – Charon. Charon je pokládán  za satelit  Pluta. Obě tělesa mají značné množství kamenného a ledového materiálu.Je pravděpodobné, že v minulosti byl Pluto měsícem Neptunu.

Vesmír je nekonečná plocha , která nás svým tajemnem bude vždy lákat k novým objevům a průzkumům . Věřím , že i já se tam jednou možná podívám .



 Poznámka: 109(6)-10 na devátou

Žádné komentáře:

Okomentovat