Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

SLOUČENINY ANORGANICKÉ A ORGANICKÉ

1. ANORGANICKÉ – VODA – vytváří stálé vnitřní prostředí
                                           - účastní se biochemických reakcí
                                            - rozpouštědlo (org. i anorg. látek) snadný transport, vstřebávání
                                            - disociace iontů ve vodě              
                                            - usnadňuje udržování stálého pH
                                            - většina organismů – 60% vody v těle, při přečkávání    
                                              nepříznivých podmínek  zpomalení biochemických procesů
                                               snížení množství vody (semena)
                                            - čím primitivnější organismy – tím více vody v těle                                
 Ca CO3, CaPO3
2. ORGANICKÉ – spojené s výživou- cukry, tuky, bílkoviny
CUKRY a) jednoduché – triosy (součásti cyklů, dále se nerozkládají)
                                    Hexozy – glukóza , fruktoza, galaktíza
                                    Pentózy – cyklické – ribosa deoxyribosa
           b) složené – disacharidy – laktóza, maltóza, sacharóza
       c) polysacharidy – zdroj energie, oporné hmoty, rostlinný škrob, glykogen –  
           živočišný škrob, celulóza – buněčné stěny, chitin- kutikula členovců

          TUKY (LIPIDY) – kapaliny nebo pevné látky, nerozpustné ve vodě, zásoba energie,  
       tepelná  izolace, ochrana proti vlhkosti
a) neutrální – estery mastných kyselin (stearová, palmitová + glycerol)
b) vosky – kutikula, včelí vosk, lanolin (ovce)
c) fosfolipidy – tvorba biomembrán
d) steroidy – testosteron, hormony, vitamin D
             
       BÍLKOVINY – základem jsou aminokyseliny, s peptidovou vazbou – peptidové řetězce,
       živé  organismy vytváří 20 aminokyselin
a) jednoduché  - protaminy – vláknité bílkoviny
                            histony – klubíčka , bílé krvinky, chromozomy
                            albuminy – sérové bílkoviny,krevní plazma, vaječné obaly, mléko
                            globuliny – sérové v krvi , mléko, aktin, myosin, fibrinogen
                            skleroptoteiny – zpevňují, kolagen, elastin, spongin – houby
b) složené – fosfoproteiny – kasein – mléko, ovobitelin – vajíčka
                      lipoproteiny – součást membránových struktur
                      chromoproteiny – barevné pigmenty, hemoglobin, hemocyanin
                      nukleové kyseliny – základní jednotka = nukleotid = báze + pentosa
                      báze pyrimidinové (U, T, C) a purinové (G, A) ribosa, deoxyribosa
      RNA – řetězcová molekula obsahuje U, C, G, A, + ribosu
      3 typy – mediátorová (mRNA), transferová (tRNA) a ribosomální (rRNA), určuje
      pořadí  aminokyselin v bílkovinách  
      DNA – deoxyribomukleová, 2 šroubovitě spojené řetězce jsou spojeny
      vodíkovými můstky – vždy komplementární báze se spojují (C-G, T-A), je
      nositelem dědičnosti, nachází se v jádře, mitochondríích a plastidech

     ENZYMY – biokatalyzátory – usnadňují chemické reakce tím že snižují aktivační
     energii, enzym se skládá z výkonné části – koenzymu (např kov), a nosiče –
     apoenzymu, začíná fungovat až se tyto dvě části spojí
     jeden enzym je schopen katalyzovat pouze jeden konkrétní typ chemické reakce =
     substrátová specifičnost
     
     VITAMINY – látkyrůzného chemického složení , nejsou jednotná chemická skupina,   mohou být složkou enzymů nebo přímo enzymy, živočichové většinou nedovedou   vyrobit – získávají je s rostlinnou stravou (vznikají většinou v rostlinnách)
   
     HORMONY – regulátory životních funkcí, i u rostlin

Žádné komentáře:

Okomentovat