Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

EVOLUCE TRÁVENÍ VE VZTAHU KE ZPÚSOBU VÝŽIVY

1)    mikrofágové –přijímají mikrokopické částečky potravy (mlži, houby, vodní organismy)
       způsob života se blíží živočichům žijícím v bahně a v půdě (žížala), vodní mají dokonalé  
       filtrační zařízení - získávají částice potravy, mají  omezené pohybové schopnosti, u
       některých slabě vyvinuty smyslové orgány ,  nevyhledávají potravu pohybem, ale udržují
       se v oblasti jejich  výskytu

2) masožravci –dobře vyvinuty orgány na zachycování kořisti, méně složité orgány na mechanické   zpracování potravy, snadné trávení živočišné potravy – chemický rozklad, hlavně bílkoviny , na které mají   účinné enzymy  polykají i velké kusy potravy – hadi, dokonalé smyslové orgány a pohybová   soustava, dravý způsob života, energeticky bohatá potrava + snadno dostupná
téměř vždy výkonná pohybová soustava

3) všežravci – převážně rostlinná potrava, doplněná o živočišnou

4) býložravci – rostliny – jiné složení a stravitelnost než u těl zvířat = nutné větší množství potravy, semena a zásobní orgány – hodně živin, vegetativní části – energeticky chudé- kompenzace množstvím, živiny jsou v rostlinách uzavřeny v celulózových obalech = nutný enzym celuláza – málo rozšířen, orgány na mechanické zpracování jsou hodně rozvinuty, mechanické zpracování má 2 stupně:1. Rozdělení  na menší části + spolknuto (kusadla členovců, zuby obratlovců),  2. drcení v žaludku (u hmyzu) nebo navrácení do úst k lepšímu rozžvýkání (kráva)
u ptáků – rohovitá vrstva v žaludku + spolykané kaménky
u hmyzu – tvrdé kutikulární útvary na drcení v žaludku
živočichové se schopností trávit celulózu:
a) celuláza produkovaná organismem samotným- u měkkýšů radula rozdrtí – trávení
      celulázou
b) symbiotické mikroorganismy – štěpí celulózu vlastními enzymy,
      hlavně u    přežvýkavců : kvašení celulózy – bakterie syntetizují aminokyseliny –  
      bakterie   stráveny, tráví a zhodnocují potravu, i u člověka – vytváří různé vitamíny
      (A,..)
             přežvýkavci: potrava + sliny do bachoru  zpět do úst  mechanické zpracování +
             chemické zpracování bakteriemi a nálevníky, kteří pomáhají potravu zhodnocovat co
             do obsahu živin

5) paraziti – někteří blízcí masožravcům (blechy, komáři), někteří ztratili orgány typické pro živočichy, (tasemnice)- redukovaná TS- příjem povrchem těla, minimální pohyb

Žádné komentáře:

Okomentovat